marți, 3 decembrie 2013

TORT TIRAMISU

Faza Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva

O retata de vis, care o sa va incante toate simturile.
INGREDIENTE: 5 portii
BLAT:
- 4 albușuri
- 1 galbenuș
- 3 linguri de amidon
- 3 linguri faina tărâțe de ovaz macinate
- 3-4 linguri îndulcitor praf
- 1 lgt prag de copt
- 3 linguri lapte praf degresat
- 1 plic de cafea solubilă (sau esență de cafea)
Cremă de vanilie:
-3 gălbenușuri
- 375 ml lapte degresat
- 2 linguri amidon
- 2 linguri îndulcitor (sau după gust)
-250 gr quark/crema de branza
- 2-3 fiole esență de vanilie
-  3 foi gelatină

Sirop:
-150 ml cafea
- 1 lingură îndulcitor
- 1 fiolă esență de rom


MOD DE PREPARARE:
Începem cu blatul și batem albușurile spumă tare cu mixerul. Adăugăm gălbenușul și mai mixam puțin. De aici încolo folosiți lingura de lemn.

Adăugam pe rând amidonul, tărâțele, îndulcitorul, laptele praf, cafeaua (praf) și praful de copt și amestecam compoziția de sus în jos încet.

Turnam această compoziție într-o tavă tapetata cu hartie de copt/de silicon și introduceti-o în cuptorul încins la 180°C pentru 35-40 minute (faceți și testul cu scobitoarea). Când este gata îl scoatem la răcit și după 10 minute îl scoatem și din tavă. Se mai lasă, nu vă speriați.
Cât se face blatul vă puteți ocupa de cremă. Pentru început procedăm ca la budinca de vanilie.
Într-un vas punem amidonul, îndulcitorul și esența de vanilie și turnăm circa trei sferuri din lapte. Amestecăm bine să nu se facă cocoloașe și adăugăm și gălbenușurile.

Punem vasul pe foc mic și amestecăm în continuu ca să nu se prindă. Când s-a îngroșat o luăm de pe foc și o lăsăm la răcit cu o folie de plastic pusă peste vas ca sa nu facă coaja.
După ce s-a răcit crema de vanilie punem gelatina la hidratat în apă la temperatura camerei. Până se hidratează mixăm crema de vanilie cu quark-ul. Laptele rămas îl încălzim puțin și topim gelatina hidratată în el. Apoi îl adăugăm peste amestecul de cremă de vanilie și quark.
Asamblarea
Tăiem blatul răcit în 2 sau 3 părți. În tava în care l-am copt punem o folie de aluminiu și punem prima foaie pe care o însiropăm bine de tot cu siropul (cafeaua amestecată cu îndulcitorul și esența de rom).
Apoi turnăm crema de vanilie. Mai adăugăm altă foaie, o însiropăm, apoi iar cremă de vanilie. Ultima foaie trebuie și ea însiropată și acoperită cu un strat de cremă.
Introducem tava în frigider.  Dacă îl faceți seara atunci îl lăsați în frigider până a doua zi dimineața, sau dacă îl faceți dimineață îl lăsați până seara.

 Îl scoateți cu grijă din tavă și dați folia de aluminiu la oparte. Se consumă ca atare sau pudrat cu puțină cacao. Nu vă speriați de câte sporții sunt, mai mult de 2 zile nu vă ajunge pentru că sigur o sa îl împărțiți cu cei din familie.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu