joi, 15 august 2013

Sarmalute cu ciuperci

Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă

Ingrediente: 

un piept de pui tocat
4-5 ciuperci
1 ceapa mare
1 ardei gras

1 telina mica (radacina) 
1 morcov(optional)
1 varza murata/dulce
150 de suc de rosii
1 legatura cimbru

1 legatura marar
sare, piper, boia

1 foaie de dafin
2 linguri ulei de masline

 Mod de preparare:

Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. 

Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale. 

Din frunzele de la suprafata capatanii, mai mari, se pot obtine 2-3 sarmale.
Daca se foloseste varza dulce, se curata varza de frunzele ofilite de la suprafata. 

Se pune la fiert o oala mare cu apa, dupa ce da in clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute. 

Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se desfac toate frunzele. 

Dupa e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.
Se toaca pieptul de pui, morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare, telina si ceapa la fel. Ardeiul il taiem marunt, marunt.
Se incinge intr-o cratita uleiul de masline si se adauga morcovii, telina, ardeiul si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele, apoi adaugam pieptul de pui tocat si mai lasam timp de 5 minute.

Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt si se adauga peste legume.
Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunzulitele de cimbru (pastrati 2-3 ramurele de cimbru deoparte).

Compozitia se omogenizeaza si se umplu sarmalele (eu pun 2 linguri de umplutura pe foaia de varza si rulez), rulandu-se in foi de varza si indesand capetele inauntru.
Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau de lut. Pe fundul careia am asezat un pat din 1/2 din nervurile frunzelor de varza si frunzele ramase (de exemplu, cele foarte mici, din interiorul verzei) tocate marunt, apoi am aranjat sarmalele. 
Mie imi place sa asez sarmalele in oala vertical, mi se pare ca sunt mult mai usor de scos cand sunt deja gatite.

Am acoperit sarmalele cu restul de varza tocata, am adaugat bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin.
Se toarna apa calda atat cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete inaltime, se pune capacul pe oala  si se dau sarmalele la foc mic.


Durata de fierbere a sarmalelor de post variaza in functie de calitatea verzei, exista anumite soiuri de varza care fierb mai greu. 

De aceea, se supravegheaza pe durata fierberii si se adauga cate putina apa calda la nevoie. Sarmalele bine fierte au varza moale care poate fi taiata (rupta) usor cu furculita, neopunand nici o rezistenta - aproximativ 1 ora si 20 de minute pe foc mic si au fost delicioase.

Se servesc asezonate cu crema de branza si mamaliguta Dukan.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu