vineri, 17 ianuarie 2014

Ochiuri in apa (oua romanesti)

  Faza Atac, Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă


Folosiţi o oala/tigaie de cel puţin 3 cm adancime, astfel încât sa fie apă suficientă pentru a acoperi ouăle si acestea sa nu se lipeasca de fundul tigaii.

Spargem pe rand fiecare ou pe o farfurie, in cupe mici sau boluri.

Daca apa este prea rece, oul se va separa, dar în cazul în care apa este prea fierbinte, va fierbe prea repede si gălbenuşul va iesi tare; ideal ar fi ca apa sa aiba o temperatură de aproximativ 70 - 89 °C.

 Punerea oului in apa de 100 (si peste)°C, ii va afecta negativ gustul şi textura.

Cum potrivim apa? Stim ca fierbe la 100 °C; aducem apa la punctul de fierbere, apoi o dam putin deoparte pentru a o aduce la o temperatura ceva mai mica.

Dacă nu va deranjeaza gustul de oţet, puteti adauga cateva picaturi, caci va ajuta oul să nu se risipeasca si albuşul se va închega mai repede. Dar nu adăugaţi sare, caci, dimpotriva, albusul se va risipi.

Multa lume sparge oul in aceasta apa sau il toarna din castron; totusi, se va risipi. Ideal este sa-l scufundam cumva cu o paleta, sa-l cuprinda apa deasupra.

Nu se fac multe oua o data, caci nu vor iesi, temepratura apei scazand prea mult, brusc.
Cu o lingura, impingem usor albuşul mai aproape de gălbenuş.

Imediat se acoperă cu un capac şi dati focul mic sau chiar luati vasul de pe foc. Nu mai miscati oul o dată ce l-ati pus în apă!

Se fierbe cam 3 minute. pentru a fi gălbenuşul cleios (mediu). Putem testa fermitatea galbenusului scotand oul pe o paleta şi apăsând uşor cu degetul.

Scoateţi fiecare ou, în aceeaşi ordine in care le-ati pus, cu o paleta, pentru a se scurge apa.

Putem introduce ochiurile intr-un bol de apă rece, pentru a se stopa procesul de gatire - in caz ca le-am lasat prea mult si nu vrem sa se faca tari.

Alte metode ingenioase de facut ochiuri romanesti:


- se sparge un ou intr-un polonic si acesta se scufunda in apa si se lasa pana se face oul;
- se poate folosi un inel de metal, cum e cel pentru prajit oua sau o forma de taiat gogosi; il punem in fundul tigaii. Cu un polonic, punem oul in acest inel;
- in loc de inel putem folosi un capac metalic de la un borcan ;
- alta metoda - o cutie metalica de la o conserva de ton;
- in folie de plastic ( din aceea pentru facut pui la cuptor) ; aşezaţi-o peste o ceasca, urmand forma acesteia, spargeti oul, puneti si ceva patrunjel tocat si innodati punga, astfel incat sa ramana si un pic de aer; punem pungutele in apa fierbinte, pentru 2 - 4 minute. Când e gata, taiem folia şi servim ouale.

Sursa: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu