miercuri, 18 decembrie 2013

Choux à la crème

Faza Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva




 Un desert cu iz de Riviera franceza, asemanator cu originalul, mult, mult mai putin caloric!

INGREDIENTE:


“Gogosi”:
- 5 albusuri
- 2 galbenusuri
- 4 linguri amidon
- 2 linguri faina tarate de ovaz macinate
- 4-5 linguri indulcitor 
- esenta de vanilie
- 1 lingura praf de copt
Crema de vanilie: (poate fi inlocuita cu budinca de vanilie la plic )
- 250 ml lapte degresat

- 3 galbenusuri

- 2-3 linguri indulcitor (sau dupa gust)

- 1 lingura si jumatate cu varf de amidon
-  esenta de vanilie (2 fiole sau dupa gust)

MOD DE PREPARARE:

Albusurile cu putina sare se bat cu mixerul spuma foarte tare. Adaugam apoi galbenusurile si mixam mai departe. Scoatem mixerul si de aici incolo invartim in compozitie cu lingura de lemn. 

Turnam pe rand cu o lingura amidon, apoi faina de taratele de ovaz si indulcitorul. Avem grija sa turnam “in ploaie” si sa amestecam bine ca sa nu se faca cocoloase. 

Adaugam esenta de vanilie (sau de portocale) si praful de copt. Turnam in formele de briose. 

Ies cam 12 bucati in tava de briose mici. Le introducem in cuptorul incins la 180°C  si le lasam 20-25 min (le testati cu scobitoarea).

Intre timp pregatim crema. Punem 200 ml de lapte degresat intr-o oala la fiert pe foc mic. Intre timp frecam galbenusurile de ou cu indulcitorul, amidonul, esenta de vanilie si ceilalti 50 ml de lapte degresat care au ramas. 

In momentul in care laptele incepe sa fiarba pe foc, turnati galbenusrile si amestecati in continuu la foc mic pana se ingroasa bine de tot. Aveti grija, la foc mai mare se poate prinde sau chiar afuma budinca.
O lasam la racit. Pentru cine nu vrea varianta asta de crema, o poate inlocui cu clasica budinca de vanilie la plic din comert.
Dupa ce am scos gogoselele din cuptor si le-am lasat la racit se taie un capac din partea de sus si se umple interiorul cu crema de vanilie rece. 

Se pastreaza la rece. Se pudreaza cu indulcitor pudra sau se face o glazura de cacao (din lapte praf, cacao, indulcitor si putina apa).

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu