duminică, 9 iunie 2013

ETAPA II .:CROAZIERA:.

Combinatie intre PROTEINE PURE (PP) - PROTEINE SI VEGETALE (PV)

Această etapă este constituită din două regimuri care se vor lega unul de celălalt, alternând: regimul proteinelor + vegetalelor şi regimul proteinelor pure şi aşa mai departe, până la obţinerea greutăţii dorite.
Tocmai am descris în detaliu regimul proteinelor pure; să ne ocupăm acum de regimul proteinelor + vegetale.
Şi aici, ca şi pentru perioada de atac, ritmul de alter­nanţă al acestor două regimuri nu este standard, ci se adap­tează fiecărei situaţii şi fiecărui caz în parte, aşa cum am să le descriu în acest capitol. Modelul cel mai frecvent şi cel mai eficient este totuşi ritmul de 5 zile cu vegetale, urmate de 5 zile fără vegetale.
După regimul de atac strict proteic, mai ales dacă acesta a durat 5 zile, există o categorie de alimente a cărei absenţă se face simţită în mod special: vegetalele verzi şi crudităţile, care vin tocmai la timp, pentru ca este chiar momentul potrivit pentru a le introduce.
Pentru a fi foarte clar, tot ceea ce era permis în timpul regimului proteinelor pure rămâne permis şi în continuare cu aceeaşi libertate privind cantităţile, orele şi combinaţiile. Nu cumva să faceţi greşeala, comisă uneori, de a vă hrăni numai cu vegetale, renunţând la proteine.
Vegetale interzise şi vegetale permise
De acum înainte, în plus faţă de alimentele proteice, vă sunt permise toate vegetalele crude sau gătite şi tot aşa, fără nicio restricţie în privinţa cantităţii, a orelor sau a com­binaţiilor. 

Prin urmare, sunt permise: roşii, castraveţi, spanac, sparanghel, praz, fasole verde, varză,ciuperci, ţelină," fenicul, toate tipurile de salate inclusiv andivele. sfeclă, vinete, dovlecei... chiar şi sfecla de zahăr cu condiţia de a nu  consuma la fiecare masă.

Sunt interzise vegetalele considerate făinoase (amido-noase): (cartofii, orezul, porumbul, mazărea - verde, uscată sau tăiată - năutul, bobul, lintea, fasolea. Fără să uităm de avocado, care nu este o legumă, ci un fruct şi, mai mult, o oleaginoasă foarte grasă, dar pe care anumite persoane sunt tentate să îl consume, căci adesea este luat drept o legumă de culoare verde.
Anghinarea şi păstârnacul, pe jumătate vegetale, verzi şi pe jumătate vegetale amidonoase, trebuie la rândul lor supri­mate, căci ele nu se pot bucura de o totală libertate în pri­vinţa cantităţilor, aşa ca în cazul celorlalte vegetale.



Foarte adesea, scăderea în greutate a fost spectacu­loasă pe parcursul primei faze, iar apoi, odată cu introdu­cerea vegetalelor, cântarul pare blocat şi nu mai coboară, ba chiar ameninţă cu o oarecare creştere. Nu vă îngrijoraţi, nu sunteţi pe o pantă greşită, însă ce se petrece totuşi?
în timpul fazei de atac, alimentaţia limitată numai la produse proteice dă naştere unui puternic efect hidrofug care, nu numai că face să scadă rezervele de grăsimi, dar face să dispară şi o mare cantitate din apa care stagna de multă vreme în organism. Iar acest efect adiţional explică amploarea pierderii pe care o arată cântarul.


Ce ritm trebuie să urmeze acest regim alternativ?

Cel mai eficient şi cel care corespunde cel mai bine profilului psihologic al supraponderalului este de 5/5: cinci zile de regim cu proteine pure, urmate de cinci zile de asociere cu vegetale. Nu este cel mai uşor, dar grasului în acţiune îi place în mod paradoxal dificultatea, iar acest ritm i-o oferă din plin. Cât despre rezultate, această cadenţă este cea care oferă cele mai bune performanţe.
  • O altă soluţie este cadenţa de 1/1: o zi de proteine pure în alternanţă cu o zi cu vegetale. Această alternanţă este cea care se potriveşte cel mai bine unui surplus, sub 10 kilograme de slăbit, sau celor cu voinţă slabă. De altfel, este şi o soluţie ce poate fi folosită după o perioadă în ritmul de 5/5 pentru a face o pauză şi a-şi lua din nou avânt.

Există şi o a treia soluţie care se potriveşte unui surplus minim, cadenţa de 2/7, care combină două zile pe săptămână de proteine pure cu cinci zile de proteinevegetale.
  • O variantă a lui 2/7 este 2/0, adică două zile de proteine pure pe săptămână şi cinci zile obişnuite, fără vreun regim în mod special, dar şi fără excese. Este regimul şi cadenţa care se potriveşte cel mai bine femeilor care suferă de celulită, adesea foarte slabe în partea superioară a corpului, bust, piept, faţă, dar având şoldurile şi mai ales coapsele pline. Acest regim le permite, mai ales dacă este asociat cu un tratament local (mezoterapie), să obţină cele mai bune rezultate locale, astfel încât partea de sus a cor­pului să fie cât mai puţin afectată.


Activitate fizica
Este oblogatoriu sa mergeti pe jos 30 de minute pe zi. In cazul in care greutatea dvs stagneaza timp de o saptamana, va trebui sa cresteti mersul pe jos la 60 de minute pe zi timp de 4 zile pana cand incepeti iarasi sa pierdeti greutate.

Fructele Goji
Recent Doctorul a adaugat o alta categorie de alimente permise in decursul dietei: fructele Goji. ATENTIE! Acestea nu sunt obligatorii. Ele sunt recomandate deoarece au multi antioxidanti in compozitie .Dar, trebuie retinut ca acestea au si destul de mult zahar asa ca daca le veti consuma, nu depasiti va rog cantitatile recomandate care sunt:
  • o lingura de supa pe zi in zilele de PP
  • 2 linguri pe zi in zilele de PV
Lista alimentelor tolerate (putem consuma, dar cu masura)


 iaurt integral de soia
30g (1 lingura) smantana 3%
1 lingurita de cacao (cu nu mai mult de 20% grasime)
3 linguri vin alb/rosu pt gatit
50g carnati picanti de capra
100g carnati de pasari de curte
15cl lapte de soia 1 pahar
30g branza cu 7% gasime
100g rubarba pt gatit
3 picaturi ulei (3g)
Gaspacho (not home made) one glass
1 lingura sos de soia
30g Extra light Philidelphia
30g branza topita light
1 lingura amidon porumb
1 lingura ulei de masline
tarate de grau, acceptate, dar numai 1 lg pe zi

gluten, aliment tolerat

Indulcitor,( in loc de zahar), poate fi folosit fara restrictii (evident fara exagerari!)

Taratele de grau si psyllium sunt tolerate in cantitate de 1 lingura/zi . Si nu uita doar 2 tolerate / zi 
Etapa dureaza pana slabiti cat v-ati propus!

Recapitulare!


72 de alimente proteice:
    • 11 tipuri de carne – cotlet, file de vită, rosbif, limbă, carne de vită uscată (Grisons), escalop, coastă, ficat și rinichi de vită, precum și jambon de porc, de pui sau de curcan (fără grăsimi și fără piele).
    • 25 de feluri de pești – cod, merluciu, dorada, pește-pion, pește-sabie, halibut afumat, morun afumat, pollak, limandă, pește-pescar, pește-lup, macrou, merlan, barbun, calcan, ocheană, sardine, somon, somon fume, limbă-de=mare, surimi, ton, ton în suc propriu, pisică de mare.
    • 18 fructe de mare – melc de mare, calmar, scoică de râu, moluscă bivalvă, scoici St. Jacques, crab, creveți, creveți gri, creveți de Mediterana, homar, stridie, langustă, homar de Norvegia, midi, arici de mare, caracatiță, sepie, broască țestoasă.
    • 11 tipuri de carne de pasăre – struț, prepeliță, cocoș, ficat de pasăre, curcan, iepure (așa e trecut de doctor), porumbel, bibilică, pui.
    • 2 tipuri de ouă – de găină și de prepeliță.
  • 6 lactate – iaurt fără grăsimi simplu sau îndulcit cu aspartame, brânză fără grăsimi, brânză de vaci, petit – Suisse (specialitate de branză), specialitate de branză Gervais, lapte degresat.
28 de vegetale
  • Anghinare, sparanghel, vânătă, sfeclă roșie, sfeclă, broccoli, morcovi, țelină, ciuperci, varză de toate felurile (de Bruxelles, conopidă, guile, varză roșie), miez de palmier, castravete, dovlecel, andivă, spanac, fenicul, salată creață, fasole verde, napi, ceapă, măcriș, praz, ardei iute, dovleac, ridiche, salată verde, soia, roșii.
Aceste alimente pot fi consumate simple sau în orice combinație pe tot parcursul dietei Dukan, respectând cele două etape: PP (proteina pura) și PV (proteina pura-vegetale).

sursa: cartea dr Dukan, "NU stiu sa slabesc".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu