sâmbătă, 25 ianuarie 2014

SUPA CLARA

Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă

 

O supa clara - de vita sau pui.

Ingredientele: 

de baza ale acestei supe sunt oase 50% - legume 10% - apa 100%
din reteta initiala, eu am schimbat cantitatile:
  • 1 kg oase de vita (sau de pui)
  • 2-2,5l de apa rece
  • 50 g ceapa, taiata in 4
  • 75 g morcov, taiat mare
  • 75 g pastarnac, taiat mare
  • 50 g telina, taiata mare
  • 1 frunza dafin
  • 1 cuisoara
  • 1/2 tulpina patrunjel verde
  • 5 boabe piper

CHIPSURI DIN MORCOVI SI PASTARNAC:

  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • putin busuioc uscat
  • putin maghiran uscat (sau ce arome va plac)
  • sare, piper dupa gust

 

Mod de preparare:

Supa clara de legume:

Oasele se taie la dimensiuni de 8- 10 cm, ca sa aibe o suprafata mai mare in contact cu apa.

Se spala si se pun intr-o oala mare cu apa. Se aduc la fierbere, apoi se fierb la foc foarte mic. Se ia cu mare grija spuma creata, de oricate ori e nevoie. Cand nu mai face spuma, adauga legumele si condimentele.

Fierbe la foc mic (adica abia sa faca bulbuci) in jur de 6 ore. Daca apa scade si oasele sunt expuse, mai adauga apa, asfel incat oasele sa fie in apa. Aduna spuma formata ori de cate ori e nevoie.
Dupa acest timp strecoara supa printr-o sita foarte deasa, pune-o in cutii si pastreaz-o la congelator.


Daca o vrei mai concentrata (cum am facut-o eu), dupa ce ai strecurat-o mai fierbe-o maxim 1 ora.

Foloseste supa in mancaruri (in loc de apa) sau in alte supe, ca sa le imbogatesti gustul. O pui la sfarsit, asa congelata si o lasi pana ce da 2-3 clocote cu supa/mancarea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu