sâmbătă, 8 iunie 2013

Dieta Dukan - Sfaturi, Informatii & Tips-uri

      Regimul Dukan este un plan de slabire global care abordeaza nu doar pierderea de greutate ci si mentinerea greutatii pentru tot restul vietii. In regimul sau doctorul Dukan nu ofera „sfaturi” ci instructii esentiale, clare si fara loc de interpretare, pe care trebuie sa le acceptati in totalitate sau deloc, ca un intreg indivizibil. Astfel, primul si singurul meu sfat pentru dumneavoastra este sa urmati toate regulile dietei cu absoluta strictete. 

     Voi rezuma pe aceasta pagina sfaturile pe care ni le ofera Dr. Dukan in cartea sa, pentru a ne ajuta in procesul de slabire…Desi sunt recomandate in special celor care sufera de obezitate avansata, si a caror greutate recidiveaza, dupa fiecare regim tinut, consider totusi ca ele sunt practice pentru oricine vrea sa slabeasca si sa se mentina, mai ales…


 Etapa 1, etapa de atac. Cum veti citi mai departe, daca va hotarati sa urmati acest regim, perioada de atac este cea de slabire in care aveti dreptul de a consuma o singura grupa de alimente, proteinele, dar in cantitati nelimitate. Astfel, regimul Dukan nu este un regim al caloriilor ci al grupelor de alimente. In alte cuvinte nu mai trebuie sa numarati calorii deoarece aveti dreptul sa consumati absolut cat doriti dar doar din grupa proteinelor. Daca din orice motiv (de feblete sau din greseala) iesiti din aceasta grupa si consumati chiar si o bucata de mar, veti reintra in regimul caloriilor ceea ce inseamna ca va trebui sa numarati caloriile consumate in acea zi deoarece regimul Dukan nu va mai este aplicabil. Astfel, si cea mai mica deviere de la instructii va impiedica succesul regimului.

Desi acest exemplu se refera la perioada de atac, el este aplicabil intregului regim Dukan.

La ce va puteti astepta?

Regimul Dukan demareaza extrem de repede in sensul ca veti observa o pierdere mare si rapida de kilograme in perioada de atac. Astfel, desi perioada de atac este cea mai restrictiva din punct de vedere al consumului de alimente, este probabil si cea mai satsifacatoare si plina de motivatie datorita faptului ca veti putea observa de la zi la zi cum greutatea se topeste pur si simplu.
Perioada de croaziera este probabil cea mai dificla deoarece nu mai observati acea pierdere extrema de greutate dar in acelasi timp grupele de alimente permise sunt inca destul de restranse. Aceasta este si perioada care va dura cel mai mult timp, in functie de cate kilograme doriti sa pierdeti. Deci, in aceasta faza, nivelul dumneavoastra de motivatie va scadea destul de mult deoarece nu mai observati acel efect de topire a greutatii. Aceasta etapa, la fel ca si restul, este absolut indispensabila. Daca simtiti ca nu mai aveti motivatia sa va tineti de ea nu va reintoarceti la modul in care mancati inainte deoarece veti re-depune toate kilogramele pierdute cu greu in perioada de atac imediat. In acest caz, cel mai bun lucru este sa mergeti direct la cea de-a treia etapa. Desi nu veti ajunge la greutatea dorita, cel putin nu veti reveni la cea de dinainte.

A treia etapa, cea de consolidare, este mult mai permisiva in sensul ca veti putea consuma o multime de alte tipuri de alimente care pana in acel moment vi-au fost interzise. Desi aceasta etapa este mai putin restrictiva si ea este dificila deoarece va trebui sa limitati cantitatile de consum ale unor tipuri de alimente. Astfel, desi sunteti aproape de sfasit, tot va trebuie o forta de otel pentru a va impedica sa consumati acea bucata de paine in plus.

In final este etapa de stabilizare care este cea mai permisiva si cea mai usoara si pe care o veti urma tot restul vietii. In aceasta etapa puteti consuma absolut orice doriti si in orice cantitati atata timp cat veti urma 3 instructiuni foarte usoare ale doctorului.

Deci dupa cum puteti observa mai sus, nivelul de dificultate tinde sa decreasca in cursul regimului dar asta nu inseamna ca nu este totusi extrem de greu. Veti avea nevoie de o forta si o determinare de otel. Dar, pe atat de greu, pe atat de satsifacatoare vor fi rezultatele. Pe scurt, va urez mult succes celor care va decideti sa il urmati si distractie placuta! Celor care va decideti sa nu il urmati si aceasta este o alegere buna dar, daca aveti nevoie sa pierdeti greutate din motive de sanatate, va sugerez sa incercati un alt regim deoarece, dupa cum bine stiti, supraponderea sau si mai rau obezitatea sunt periculoase.

SITUATII SPECIALE
1. Pot sa tin dieta daca alaptez?
Una dintre extraordinarele noastre membre a raspuns la aceasta intrebare:
"In cartea Doctorului Dukan scrie:
“In cazul in care se alapteaza, indiferent de care este greutatea castigata in timpul sarcinii, pe aceasta perioada nu se poate pune vorba unui regim strict, pt consecintele asupra cresterii bebelusului.
Sunt recomandati aceeasi pasi ca al unui regim al unei femei insarcinate, constand in regimul de consolidare (etapa 3), cu urmatoarele precizari:
– in loc de un fruct pe zi, trebuie sa mancati doua fructe zilnic
– laptele si iaurturile, branza, etc sa fie semidegrsate, cu 20% M.G.
– nu aplicati joia zi de proteine pure.”
Pe langa ce scrie in carte, tin sa precizez urmatoarele, din propie experienta: la 3 luni dupa nastere,  am fost la un medic nutritionist care mi-a prescris o dieta “lejera”: aveam voie chiar si paine, carne, legume, iaurturi 0% cate vroiam si fructe 2-3 pe zi, dar grasimi DELOC, nici macar o lingurita de ulei de masline pt salata. ZERO!!! Analizand acum e asemanatoare etapei a 3a Dukan.
Rezultatul: dupa o saptamana nu mai aveam lapte la copil, era pur si simplu apa chioara. Acu cine stie, o fi fost destinul si a coincis cu dieta faptul ca am ramas fara lapte?? Tot ce e posibil."
Ce recomanda site-ul http://www.babycenter.com despre mancarea pe care mamele trebuie sa o manance cand alapteaza:

Unul dintre miracolele laptelui de mama este ca poate sa dea nutrientele necesare bebeului si cand mama nu mananca perfect ce trebuie. (Dar, daca mananci prea putine calorii sau o dieta care este bazata pe un grup de mancare fata de altul (gen proteine in dieta dukan) aceste lucruri pot sa afecteze calitatea si cantitatea laptelui. Recomandarile pentru o dieta balansata in timpul alaptarii sunt:

1. Nu numarati caloriile
In general se recomanda un minum de 2,000-2,700 de calorii pe zi pentru mamele care alapteaza desi nu exista o regula pentru toata lumea. In loc de a numara caloriile mancati potii mici cand va este foame. Nu tineti nici o dieta in acest decurs. Mancati sanatos si cu putina activitate fizica moderata.

2. Mancati o dieta balansata: adica un mix de carbo, proteine si grasimi. Mancati carbo de gen paine integrala, fructe proaspete si legume care sunt sanatoase si va vor tine si satula mai mult timp (adica nu Gogosi sau croissanturi ci paine integrala sau orez integral sau fasole. Incercati sa evitati zaharuri si carbo procesati (adica bomboane sau chipsuri sau gogosi). Este important sa mentineti varietate (adica nu mai manca doar proteine  ci un mix sanatos din de toate)

3. Alegeti grasimi sanatoase
Cand vine vorba de grasimi, cele sanatoase sunt mono si polysaturate adica: ulei de canola, ulei de masline, peste mai gras gen somon, avocado, nuci si seminte. Evitati grasimile care sunt nesanatoase care se gasesc in: lapte nedegresat, ulei de cocos, unt sau untura. Pe langa faptul ca aceste grasimi sunt rele pentru dieta ta , pot sa afecteze si compozitia de grasimi sanatoase in lapte care poate afecta cresterea bebeului.

4. Incearca sa eviti pesticide sau alti contaminanti
Evita fructele care au multe pesticide. Alege produse care sunt in sezon in zona ta si care sunt preferabil crescute local fara pesticide. Produsele care calatoresc din tari straine au mai multe pesticide de obicei.
Alege carnuri fara grasimi multe si ia pielita sau grasimea de pe ele inainte sa le gatesti. Cica chemicalele sunt mai mult prinse in grasimi.
Incearca sa bei apa filtrata pe cat posibil.

5. Manaca peste dar fi discernanta. Unele feluri de peste au vitamine Omega care sunt importante pentru dezvoltarea creierului micutului. Dar unele genuri de peste au foarte mult mercur in ele si este recomandat sa mananci f putin sau deloc din ele: ton, rechin si astea pe care nu stiu cum sa le traduc  swordfish, king mackerel, and tilefish

6. nu consumati alcool


7. bea apa multa si limiteaza cofeina

8. ia vitamine: calciu si vitamina D


2. Ce pot face pentru a combate constipatia in dieta dukan?

Raspunsuri de la dukanitele noastre veterane:
"Cumpara de la plafar ceai de crusin si bea o canita in fiecare seara, este excelent !"
"Pentru constipatie ceaiuri: Sveltaflor (il folosesc multe dintre fete), Silueta Perfecta, ceai de soc, ceai antiadipos."

 Informatii:
1) Folosirea frigului in controlul greutatii

Se pare ca in urma multor studii si experimente, s-a ajuns la concluzia ca frigul ajuta la slabire sau la impiedicarea ingrasarii, intr-o oarecare masura. Metodele de folosire a frigului, propuse de dr. Dukan sunt urmatoarele:
- Mancati cat mai rece posibil
Caldura unui aliment aduce calorii in plus organismului, si de aceea o friptura calda va avea mai multe calorii decat una rece. Daca mancam insa un aliment rece, organismul va “munci” sa il aduca la temperatura corpului, si acest lucru consuma calorii in plus. Aceasta metoda incetineste si digestia, si deci ni se va face foame mai greu. Desigur, nu avem cum sa mancam rece mereu, dar putem incerca sa o facem, in masura posibilitatilor fiecaruia.
- Beti rece
Functionand dupa acelasi principiu ca si mancatul de alimente reci, si bautul de lichide reci ajuta la slabit. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa bem numai de la frigider si sa avem probleme cu gatul, ci sa alegem sa bem mai degraba un ceai rece decat unul cald….
- Delectati-va cu gheata
Dr. Dukan recomanda pacientilor sai sa consume, mai ales pe timpul verii, 5-6 cuburi de gheata indulcita cu aspartam sau alt indulcitor si aromatizata cu vanilie si menta, zilnic, pentru a consuma ~60 de calorii in plus.
- Slabiti in timp ce va spalati
Dusurile mai reci, unde temperatura apei ar avea un max de 25 de grade(cat are si apa mari vara, cand facem baie si ni se pare calda) ajuta si ele. Daca stam cateva minute sub un astfel de jet de apa, putem consuma pana la 100 de calorii. De evitat udarea parului si a spatelui, pe cat de ineficiente, pe atat de neplacute.
- Acceptati sa va acoperiti mai putin
Iarna, putem incerca sa eliminam o plapuma prea groasa, sau lenjeria de corp sau puloverul suplimentar, pentru ca un mediu mai rece face corpul sa consume mai multe calorii, pentru a se mentine la temperatura sa normala.
In concluzie, folosirea frigului ca o arma impotriva unei stagnari sau a unei usoare cresteri in greutate poate fi foarte eficienta, mai ales in cazul persoanelor cu o predispozitie mare la obezitate….

2) Practicarea de activitati fizice utilitare

- Refuzul de a mai folosi liftul
Urcatul si coboratul treptelor ajuta prin contractarea muschilor cei mai mari ai organismului, consumand intr-un timp scurt, un numar mare de calorii. In plus, aceasta activitate permite inimii sa isi schimbe ritmul in mod regulat, ajutand la prevenirea infarctului. Pentru oamenii sedentari, aceasta masura este extrem de recomandata, mai ales cand locuim la oras, si nu avem poate timp sa facem mereu sport.
- In picioare cat de des posibil
Desi suna obositor si neplacut, statul in picioare este de asemenea eficient, cu conditia sa repartizam greutatea in mod egal pe ambele picioare. Eu de exemplu incerc sa evit sa mai stau jos in metrou sau RATB si in plus, chiar si la birou, trebuie sa incercam sa ne ridicam in picioare cat mai des posibil…
- Mersul cu o anumita utilitate
Chiar daca mersul la plimbare este placut si eficient, ideal este mersul cu un scop anume – pentru a junge undeva (la servici, in vizita la cineva, etc.) deoarece atunci consumam mai putin timp si de multe ori grabim pasul, iar acest lucru ne ajuta in plus.

3) Modificari ale comportamentului alimentar

- Mancati incet si mestecati complet alimentele
Stim deja ca mancand incet, ii oferim organismului timp suficient sa aprecieze cand suntem satui, si evitam astfel sa mancam in plus. Totodata evitam si balonarea, senzatia de stomac umflat, etc. ce intervin in mod obisnuit atunci cand mancam prea repede.
- Beti din abundenta in timp ce mancati
Multi dintre noi au invatat de-a lungul timpului ca nu este bine sa bem in timp ce mancam. Cu toate acestea, de multe ori este dificil sa facem acest lucru, mai ales daca mancam ceva mai uscat. Dr. Dukan ne explica insa ca acest obicei are origini neclare si in nici un caz benefic. Astfel, suntem incurajati sa bem apa in timpul mesei din mai multe motive:
- apa este un lichid de umplere si ajuta la senzatia de satietate
- band apa intrerupem un pic procesul de ingestie a alimentelor solide si oferim astfel timp mesagerilor chimici ai satietatii sa ajunga la creier, prin intermediul sangelui, pentru a calma foamea.
- daca apa bauta este rece, aceasta scade temperatura globala a alimentelor din stomac. Prin reincalzirea acestora pentru a trece in sange, corpul va consuma calorii suplimentare.

- Nu va serviti de doua ori din acelasi fel de mancare la o masa
Obiceiul de a cere supliment la un fel de mancare, este, asemenea celui de a termina tot din farfurie, o metoda de a ne arata incantati de ceea ce am servit, lucru ce incanta in general bucatarul. Cu toate acestea, acest obicei este foarte nesanatos si trebuie inteles ca renuntarea la el ne ajuta sa scapam de o gramada de calorii pe care le-am depune altfel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu