Rubarba face parte din categoria
legumelor, deși de-a lungul anilor a stârnit o serie de controverse.
Conform Wikipedia, în 1947 un tribunal din New York a cerut introducerea
pe lista fructelor a rubarbei deoarece fiind folosită în SUA ca și
fruct ar trebui să existe o uniformitate la nivel internațional pentru a
se putea stabili taxele pentru aceasta. Ca urmare au scăzut tarifele de
import a rubarbei prin trecerea acesteia în categoria fructelor.
În prezent este cultivată în mai multe regiuni de pe glob, din Asia până în America.
Dacă în urmă cu câteva secole, rubarba
era cunoscută și folosită doar pentru virtuțile sale medicale sau
ornamentale, începând cu secolul al XVlll-lea ea a devenit un ingredient
tot mai des folosit, atât la prepararea deserturilor, cât și a
garniturilor care însoțesc mâncărurile din carne.
Din pețiolurile de rubarbă se pot prepara compoturi, dulceață, suc,
peltea, jeleuri, șerbeturi, marmelade. Deasemenea, rubarba se folosește
la prăjituri, tarte, înghețate, dar poate fi folosită și pentru
prepararea de aperitive, în stare proaspătă, sau ca și garnitură, sub
forma de sosuri, la mâncăruri de legume sau carne.
Rubarba are un gust acrișor dat de conținutul ridicat de vitamina C (12 mg/100 g). Conține o serie de minerale în cantități mai ridicate precum potasiu și fosfor, sau în cantități mai scăzute precum calciul și magneziul.
Beneficii ale rubarbei:
- Este un bun laxativ
- Efecte antioxidante, antiinflamatorii si antialergice
- Îmbunătățește circulația sanguină
- Eficienta impotriva hipertensiunii
- Este recomandată la febră, indigestie, disfuncții biliare, boli ale stomacului, dureri abdominale, nevralgii;
Atenție! Se consumă doar pețiolurile deoarece frunzele sunt toxice (conțin acid oxalic)!
Surse:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu